• Referenssit

SUOMEN VALTION LAHJAAN MESSINKISET LAHJAKIRJAN KANNET

Sain ison kunnian, kun minua pyydettiin tekemään kannet lahjakirjaan, jolla […]

Sain ison kunnian, kun minua pyydettiin tekemään kannet lahjakirjaan, jolla luovutettiin Suomen valtion lahja 100 vuotta täyttävälle Ahvenanmaan itsehallinnolle.

Valtion lahja oli 10-vuotinen ja 1,3 miljoonan euron arvoinen lahjoitusprofessuuri Åbo Akademin oikeustieteen koulutusohjelmaan. Itse lahjakirja koostuu kahdesta A4-paperiarkista.

Valtioneuvoston kansliassa toivottiin, että annettavan lahjakirjan tulisi olla sellainen, että siitä jäisi jotakin konkreettista ja ainutlaatuista muistoksi ja sen aiheeksi toivottiin jotain Ahvenanmaahan liittyvää. Halusin valita aiheeksi ehdottomasti jotain muuta, kuin itsestään selvyydet; maakuntakukan, majakan tai purjelaivan.

Rakkauteni kiviin ja kivimuureihin ratkaisi asian, kun löysin kauniin Bomarsundin rauniolinnoituksen kuvan. Aihe löytyi heti alussa tutkiessani erilaisia vaihtoehtoja ja materiaaliksi valikoitui lämmin messinki, johon muurikuviointi täydellisesti sopii. Valtioneuvostossa ihastuttiin ideaan ja kuva-aihe oli juhlavuodenkin kannalta merkityksellinen, koska linnoituksella aukesi samaan aikaan lahjan luovutuksen kanssa uusi vierailukeskus.

Kansien kuvioinnin piirsin netistä löytämäni valokuvan perusteella ja etsasin kuvan messinkilevyille. Käsityönä valmistuneesta messinkikansiosta voi löytää muurin jokaisen valokuvassa olevan kiven.

Juhlapäivän tapahtumassa Ahvenanmaalla 9.6.2022 olivat paikalla Suomen presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ja Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia.

Messinkiset lahjakirjan kannet
Valtion lahja Ahvenanmaalle oli 10-vuotinen ja 1,3 miljoonan euron arvoinen lahjoitusprofessuuri
Åbo Akademin oikeustieteen koulutusohjelmaan.
Bomarsundin rauniolinnoitus etsattuna messinkikansioon.
Rauniolinnoituksen kuva syntyy valokuvan pohjalta. Tämän jälkeen kuva etsataan messinkilevyille.
Bomarsundin rauniolinnoitus, Ahvenanmaa