Oikean koon valinta

Oikean koon valintaa helpottavia ohjeita ja neuvoja. Mikäli olet epävarma, ota yhteyttä koruseppään.

Sormuksen koko Ympärysmitta (mm)
15.0 47,1
15.5 48,7
16.0 50,2
16.5 51,8
17.0 53,4
17.5 55,0
18.0 56,5
18.5 58,1
19.0 59,7
19.5 61,2
20.0 62,8
20.5 64,4
21.0 65,9
21.5 67,5
22.0 69,1
22.5 70,7
Sormukset

Oikean sormuskoon valinta

Kaikkien valmistamieni kantasormusten koko on säädettävissä. Ilmoita sormusta tilattaessa lähinnä oleva sormuskokosi, niin saat sen valmiiksi säädettynä ja sitä on helppo hieman itse varovasti säätää lisää. Vältä sormuksen voimakasta ja liiallista koon vaihtamista, sillä hopea saattaa väsyä ja murtua poikki. Ns. latta- ja tynnyrisormusten koon valintaan kannattaa uhrata hiukan vaivaa ja aikaa. Sormen koko nimittäin vaihtelee jopa saman päivän aikana. Heti aamulla ja taas illalla sormet ovat yleensä turvoksissa, samoin kuumalla ilmalla. Keskellä päivää ja viileällä ilmalla sormenympärys taas on pienempi. Kaikkein parasta on sovittaa kokoa keskellä päivää normaalissa huonelämpötilassa. Koska sormen koko vaihtelee vuorokaudenajan ja sään mukaan, sormus voi välillä tuntua hieman väljältä tai puristavalta, mutta säännöllisessä käytössä sormi ajan myötä mukautuu sormukseen.

Ilmoittamani sormuskoot tarkoittavat sormuksen sisähalkaisijaa millimetreinä. Toinen yleisesti käytössä oleva sormuskokojärjestelmä perustuu sormuksen sisäkehän pituuteen eli ympärysmittaan. Muuntotaulukosta näet miten koot suhtautuvat toisiinsa.

Kaikissa kultasepäliikkeissä on sormusmittarenkaat, joiden avulla voit sovittaa ja varmistaa oman sormuskokosi. Kotona voit kokoa hakea leikkaamalla taipuisasta pahvista suikaleen ja kiertämällä sen sormen ympäri. Merkitse kynällä kohta, jossa rengas tuntuu sopivalta – oikaistusta renkaasta saat mittaamalla sormuksen sisäkehän pituuden ja sen perusteella muuntotaulukosta halkaisijan. Koeta pitää pahvirengas pyöreänä sormen ympärillä, jotta se vastaisi mahdollisimman hyvin oikeaa sormusta. Myös sormuksen leveys vaikuttaa kokovalintaan. Rungoltaan leveä sormus vaatii yleensä puoli numeroa suuremman koon kuin kapea.

Kaulaketjun pituuden valitseminen

Siihen, miten kaulakoru kaulalle asettuu ja miten alas se tulee, vaikuttavat monet tekijät: henkilön pituus, kaulan paksuus, solisluut, hartioiden muoto ja rintavuus. Oheinen kuva antaa osviittaa, miten yleisimmät kaulakorujen pituudet asettuvat keskimittaisella naisella. Useiden kaulakorujen ketjun pituutta voi säätää. Voit testata sopivaa pituutta ottamalla esim. langanpätkän ja laittamalla pienen painon roikkumaan ikään kuin riipukseksi (lanka suoristuu tällöin oikeaan pituuteen). Mittaa pituus ja valitse lähinnä oleva pituus taulukosta. Mikäli haluat muun ketjun pituuden, kuin taulukosta löytyy, ota yhteyttä, teen sinulle sopivan mittaisen ketjun.

Rannekorut

Rannekorun koon valitseminen

Sopivan koon saat mittaamalla oman ranteesi ympärysmitan ja valitsemalla lähimpänä olevan korun mitan valikosta (mitat senttimetreinä). Mittaa ranteen napakka ympärys mittanauhalla tai narunpätkällä, jonka mittaat viivoittimella. Lisävaran eli sopivan väljyyden otan huomioon rannekorussa. Rannerengasmallien kokoa saa lisäksi hieman säädettyä. Mikäli haluat korun, joka on pienempi tai suurempi, kun taulukosta löytyy, ota yhteyttä minuun. Teen sinulle juuri oikean kokoisen rannekorun.

Ketjumaisten rannekorujen koot ilmoitan pituutena senttimetreissä. Koru on mitattu suorana ja pituuteen sisältyy myös lukko. Useimmissa ketjuissa on lisäksi useita kohtia, joihin lukon voi kiinnittää ja tällä tavoin säätää korun pituuden omaan ranteeseen sopivaksi

Jos sinulla on ennestään sopivan mittainen ranneketju, aseta se pöydälle suoraksi ja mittaa lukkoineen. Malliketjun puuttuessa voit käyttää nauhaa tai paperisuikaletta, jonka kierrät ranteen ympäri ja merkitset siihen sopivalta tuntuvan kohdan. Mittaa lopuksi merkinnän osoittama pituus.